MMPI Kişilik ve Mizaç Testi
Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) Nedir ve Kimlere Uygulanır?
Çok Yönlü Kişilik Envanteri – MMPI testi, kişilik özelliklerini bilimsel ve objektif olarak ortaya koyan, bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu nesnel açıdan değerlendirmeyi hedefleyen bir testtir. Değerler ve davranışların yanında psikopatolojik belirtiler hakkında da doğru ve farklı bilgiler sağlar.
Klinik amaçlı kullanıldığında birden fazla bozukluğu aynı anda değerlendirme olanağı verdiğinden “çok yönlü” olarak adlandırılmıştır. Türkiye için uyarlama ve standardizasyonu 1980 yılında yapılmıştır.
Çok Yönlü Kişilik Envanterinin Yapısı Nasıldır ve Neleri İçerir?
Yıllar içinde yapılan revizyonlarla MMPI testi’nin, MMPI-2, MMPI-2-RF, MMPI-A-RF gibi farklı versiyonları geliştirilmiştir. Soru sayısı versiyonlara göre değişiklik göstermektedir. Çok Yönlü Kişilik Envanteri, 10 klinik testi ve 4 geçerlik alt testinden oluşmaktadır. (Geçerlik alt testleri sayısı da farklılık göstermektedir.)
Çok Yönlü Kişilik Envanterinin Kullanım Amaçları Nelerdir?
Çok Yönlü Kişilik Envanteri – mmpı testi, çoğunlukla psikolog ve akıl sağlığı uzmanları tarafından, zihinsel sağlık bozukluklarını değerlendirmek, tanı ve teşhis koymak ya da tedavi sonrası tedavinin etkinliğini değerlendirmek için kullanılan bir testtir.
Bununla birlikte; kişinin normal kişilik özelliklerini tespit etmesi açısından, evlenmeyi düşünen çiftlerin kişilik olarak birbirlerine uyup uymadıklarını analiz etmede, kişilik tipleri ve kişilik bozukluklarını tespit etmekte, özellikle risk faktörü yüksek olan işlerde işe alınacak kişilerin işe uygunluğunu analiz etmekte, ceza ve velayet ihtilaflarını çözmek için yargılamalarda etkin bir tarama aracı olarak kullanılabilmektedir.