Dürtü, Denetim Davranım Bozuklukları

Çocuklarda Dürtü, Denetim Davranım Bozuklukları

Dürtü kontrol bozuklukları, bireylerin kendine ve çevresine zarar verebilecek, aşırıya kaçan davranışlarını engel olamaması ve bu davranışları yapmak için büyük bir istek duyması durumudur. Dürtü kontrol bozukluğu olan bireyler, yanlış olduklarını bildikleri davranışı o kadar çok yapmak isterler ki zihinleri devamlı olarak yapmak istedikleri o davranıştadır, başka bir şey düşünemez duruma gelirler.

Dürtü kontrol bozuklukları, bireylerin kendine ve çevresine zarar verebilecek, aşırıya kaçan davranışlarını engel olamaması ve bu davranışları yapmak için büyük bir istek duyması durumudur. Dürtü kontrol bozukluğu olan bireyler, yanlış olduklarını bildikleri davranışı o kadar çok yapmak isterler ki zihinleri devamlı olarak yapmak istedikleri o davranıştadır, başka bir şey düşünemez duruma gelirler. Dürtü kontrol bozukluğu olan kişiler genellikle rahatsızlıklarını çevrelerinden gizler. Bazı durumlarda aile bireyleri bile bu rahatsızlığa sahip olduklarını bilmez. Hastalığın üzerlerinde yaratmış olduğu dürtüleri bir dereceye kadar bastırmaya çalışır, hayatlarını normal düzeyde devam ettirmeye devam ederler. Ancak belli bir noktadan dürtüye direnmekte zorlanırlar ve hayatları etkilenmeye başlar. Örneğin bir şeyler çalma dürtüsüne sahip kişiler arkadaşlarının eşyalarını çaldıkları için arkadaşlık ilişkileri zedelenir.

Dürtü kontrol bozukluğuna sahip bireyler hastalığı kendi başlarına atlatabileceklerine inanırlar. Sonuna kadar direnip kendilerinde dürtüye sebep olan davranışı bir daha yapmayacaklarını düşünürler. Ancak gerçekten bir tedavi olmadıkları sürece bu dürtü kendini tekrarlamaya devam eder. Bir kez daha aynı davranışı yapan bireyler kendilerini daha kötü ve mutsuz hissederler. Bu durum kişilerde depresyon gibi başka psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Dürtü kontrol bozukluğu olan kişiler genellikle rahatsızlıklarını çevrelerinden gizler. Bazı durumlarda aile bireyleri bile bu rahatsızlığa sahip olduklarını bilmez. Hastalığın üzerlerinde yaratmış olduğu dürtüleri bir dereceye kadar bastırmaya çalışır, hayatlarını normal düzeyde devam ettirmeye devam ederler. Ancak belli bir noktadan dürtüye direnmekte zorlanırlar ve hayatları etkilenmeye başlar. Örneğin bir şeyler çalma dürtüsüne sahip kişiler arkadaşlarının eşyalarını çaldıkları için arkadaşlık ilişkileri zedelenir. Dürtü kontrol bozukluğuna sahip bireyler hastalığı kendi başlarına atlatabileceklerine inanırlar. Sonuna kadar direnip kendilerinde dürtüye sebep olan davranışı bir daha yapmayacaklarını düşünürler. Ancak gerçekten bir tedavi olmadıkları sürece bu dürtü kendini tekrarlamaya devam eder. Bir kez daha aynı davranışı yapan bireyler kendilerini daha kötü ve mutsuz hissederler. Bu durum kişilerde depresyon gibi başka psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Dürtü Kontrol Bozukluklarının Nedenleri

Dürtü kontrol bozukluklarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlarca bu hastalığın kişilik özellikleri, genetik ve çevresel faktörler gibi nedenler ile ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Dürtü kontrol bozuklukları, beyin hasarı gibi fiziksel bir olayın ardından da ortaya çıkabilir. Kaygı bozukluğu, yeme ve uyku bozuklukları da dürtü kontrol bozukluğuna sebep olabilecek rahatsızlıklardır.

Madde ve alkol kullanımı dürtü kontrol bozukluklarının belirtilerinin ve kişilerin hissettiği dürtülerin daha da kötüye gitmesine sebep olabilir.

 

Dürtü Kontrol Bozuklukları Nelerdir?

Kleptomani(çalma hastalığı)
Trikotillomani(saç yolma hastalığı)
Piromani(kasıtlı yangın çıkarma)
Binge (takıntılı) yeme bozukluğu
Patolojik cilt yolma
Patolojik kumar oynama
Aralıklı patlayıcı bozukluk(saldırganlık dürtüsü)
Nemfomani (kompulsif cinsel davranış)
Oniomania (kompulfıf alışveriş yapma)
Kasten kendine zarar verme

Dürtü Kontrol Bozukluklarını Tedavisi

Dürtü kontrol bozuklukları, ilaç tedavisi ve psikoterapinin aynı anda uygulanması ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde hastalar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Dürtü kontrol bozukluklarının tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bir tanesi bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapi ile bireylerin dürtüye sebep olan etkenleri belirlemeleri, dürtünün sebep olduğu olumsuzlukları iyice anlamaları ve dürtüye neden olan etkenler üzerine giderek hissettikleri dürtüyü yenmeleri amaçlanır.

Kullanılan bir diğer terapi yöntemi de maruz bırakma yöntemidir. Bu tedavi yönteminde bireylerin dürtüye yol açan etkenlere yavaş yavaş maruz bırakılmaları sağlanarak dürtüyü tetikleyen etkenlere karşı hissizleşmeleri amaçlanır. Tedavi sürecinde kullanılan ilacalar ise genellikle dürtü kontrol bozuklukları ile birlikte gelişen depresyon gibi psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılır.