Gelişimsel Değerlendirme

Doğum ile birlikte rutin aralıklarla bebeğin bilişsel gelişim, dil gelişimi, ince motor, kaba motor, sosyal-duygusal gelişimi ve öz bakım becerilerinin titizlikle değerlendirilip gelişimsel olarak yaşı ile uyumlu olma durumu ortaya konulmasıdır. Değerlendirme sonucunda bireysel gereksinimlerine uygun gelişimsel destek verilmekle birlikte gerekli durumlarda yönlendirmeler yapılmaktadır.

Gelişimsel değerlendirmenin amacı nedir?

Çocukları anlama ve onlarla bağlantı kurma
Gelişimi ve ilerlemeyi izleme
Çocukların ihtiyaçları doğrultusunda planlama oluşturma ve bireyselleştirme
Aileleri ve ailelerle olan ilişkileri güçlendirme

Gelişimsel değerlendirme neden önemlidir?

Gelişimsel değerlendirme çocukların eşsizliğini ve bireyselliğini ortaya koyar, çocukları tanımada ve onların güçlü yanlarının ve ihtiyaçlarının tespit edilmesinde bir araçtır.

Erken dönemde düzenli olarak gelişimin değerlendirilmesi çocuklarda olası risk durumlarını ortaya koyarak erken müdahaleye gidilmesini sağlamaktadır. Erken müdahalede gerekli destek programları ile birlikte çocukların gelişimsel becerileri desteklenmektedir.

Değerlendirme sonucunda çocuğun gelişimsel ihtiyacına göre oyun ve oyuncak seçimi, beslenme- uyku alışkanlıkları, tuvalet eğitimi, emzirmeyi sonlandırma, olumsuz ve olumlu davranışlarda ebeveyn tutumları konularında uzman tarafından danışmanlık verilir. Gelişimsel değerlendirme çocuğun yüksek yararı için gerekli ev, okul, sosyal çevre düzenlemelerinin de uzman tarafında yapılmasını sağlar.

Gelişimsel değerlendirme hangi çocuklara yaptırılmalıdır?

Gelişimsel değerlendirme;

normal gelişim gösteren,

gelişimsel risk altında olan,

özel gereksinimi olan çocuklara yapılmalıdır.

Gelişimsel değerlendirme her çocuğun hakkıdır.