Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Oyun Terapisinin Önemi
Oyun Terapisi Tarihi
Her çocuk farklı bir dünya ve ayrı bir renktir. Çocuğun dünyasını keşfedebilmenin yolu da oyunlardır. Bu terapinin tarihi Sigmund Freud dönemine kadar uzanır. Arkeologlar tarafından yapılan kazılarda oyun araç ve gereçlerinin ortaçağ dönemlerinde de çocuklar tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir. Çünkü çocuğun doğası oyundur. Konuyla ilgili oyun terapisti G. Landreth dediği gibi “Kuşlar uçar, çocuklar oyun oynar.” Oyun çocukların kendilerini ifade ettikleri bir dile benzer. Çocuklar ihtiyaçlarını, düşüncelerini, duygularını bu dille ifade eder. Oyunda kullandıkları oyuncakların çeşidi arttıkça kendilerini ifade etme düzeyleri de artar. İnsanlık zamanla bunu keşfetmiş ve oyunun iyileştirici gücünden faydalanmıştır. Böylece oyun terapisine giden tedavi yönteminin önü açılmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde Avrupa ülkelerinde çocukların psikolojik rahatsızlıklarının tedavisinde oyun terapisi kullanılmaya başlandı. Ülkemizde ise bu tedavi yönteminin önemi yeni yeni anlaşılmaktadır. Hatta birçok oyun terapisi makalesi yazılmıştır. Ancak, uluslararası onaylı eğitimleri tamamlamış oyun terapisti bulmak zordur.
Oyun Terapisti Nedir?
Burada aklınıza Oyun terapisti nasıl olunur? sorusu gelebilir. Oyun terapisti çocuğun oluşturduğu oyun dünyasına onunla birlikte girerek, çocuğun oyun dilini konuşan ve anlayan kişidir. Yasalar ve yönetmeliklere göre, terapi yapabilmek için klinik psikolog olmak gerekir. Bu unvana sahip olmayan kişilerin terapi yapamaz. Klinik psikolog unvanına sahip birinin oyun terapisti olabilmesi için kapsamlı sertifika programını bitirmesi gereklidir.
Oyun Terapisi Ne Kadar Sürede ve Nasıl Uygulanır?
Alanında uzman terapistlerin uyguladığı terapilerden sonra çocuklarda hızlı bir şekilde olumlu değişimeler gözlemlenir. Çocuklara uygulanacak terapi sayısı önceden belirlenemez. Bazı çocuklarda 10 seans yeterli olurken, bazı çocukların 2 sene boyunca terapi alması gerekebilir. Araştırmalara göre ortalama 13-16 seans terapi sonunda çocuklarda iyileşme gözlemlenir. Seans sayısın çocuğun neyden etkilendiğine, travmadan etkilenme derecesine, yaşına göre değişiklik gösterir. En önemli konu ise çocuğun sorunları ağırlaşmadan bir an evvel destek almak seans sayısını azaltacak olmasıdır.
Oyun Terapisi Kaç Yaş Aralığına Uygulanır?
Çocukların gelişim özelliklerine göre 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir yöntemdir.