Bağımlı Kişilik Bozukluğu: Aşırı uysal ve başkalarına yapışarak yaşamını sürdürmeye meyilli bir davranış örüntüsü vardır. Öğüt ve destek almadan günlük işlerini yapmakta zorluk ve ayrılma korkusu belirgindir.
Çekingen Kişilik Bozukluğu: Yetersizlik duyguları ve olumsuz değerlendirilmekten korku belirgindir. Eleştirilme ve beğenilmeme korkusu nedeniyle kendini geri çeker, ilişkilerde tutukluk gösterir.
Takıntılı Kişilik Bozukluğu (Obsesif Kompulsif): Aşırı düzenlilik ve mükemmeliyetçilik nedeniyle ayrıntılarda boğulma ve bütünü değerlendirmekte zorlanma işlerini zorlaştırır. İlişkilerde kontrolcülük ve esneklik göstermeme belirgindir.
Narsistik Kişilik Bozukluğu: Genellikle yetersizlik duygusunun eşlik ettiği, kendini üstün görme ve sürekli beğenilme gereksinimi söz konusudur. Başkalarının duygularını anlamakta zorluk yaşarlar. Empati yapma güçlükleri olduğu için başkalarını önemsemezler.
Sınır Kişilik Bozukluğu (Borderline): Başkalarını ve kendilerini tutarlı biçimde algılayamadıkları için ilişkilerinde tutarsızlık baş gösterir. Sık sık duygulanım dalgalanmaları olur. Boşluk hissi ve öfke nöbetleri yaşarlar. Dürtü kontrol zorlukları ve madde kullanım problemleri olabilir.
Histriyonik Kişilik Bozukluğu: İlgi odağı olmak ve başkalarını etkilemek için çekici görünme çabaları belirgindir. Gösterişçi, yapmacık ve aşırı duygusal izlenim veren bir tutum içinde olabilirler. Cinsel yönden uygunsuz biçimde ayartıcı olmak isteyebilirler. Başkalarından da kolay etkilenirler.
Paranoid Kişilik Bozukluğu: Başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlamaya meyillidirler. Sürekli olarak kuşkucu ve güvensiz bir duygu ve tutum içindedirler. Başkalarına sır vermemeye ve kin beslemeye yatkındırlar.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu: Bu kişilerin temel özelliği yasalara ve toplumsal kurallara aykırı davranmaya meyilli olmalarıdır. Başkalarına karşı dürüst olmayan tutumları vardır. Kendilerinin ve başkalarının güvenliği konusunda umursamaz davranışları olabilir. Sorumluluk üstlenmez ve bir işi sürekli biçimde devam ettirmekte sorun yaşarlar. Daha çok dürtüsel davranmaya eğilimlidirler. Bu nedenle alkol ve madde kullanımı bu kişilerde sık gözlenir. Başkalarına verdikleri rahatsızlıktan dolayı suçluluk veya vicdan azabı duymazlar.
Şizoid Kişilik Bozukluğu: Bu kişiler temel özelliği sosyal ilişkilere ve insanlarla yakınlık kurmaya isteksiz olmaları ve duygulanımları kısıtlı biçimde yaşamalarıdır. Asosyaldirler ve yakın arkadaşları pek olmaz. Övgü ve eleştirilere karşı ilgisizdirler. Yakınlık kurma zorluğu aileleri için de geçerlidir. Kendilerini ailenin bir parçası gibi hissetmezler. Duygusal soğukluk nedeniyle cinsel ilişki sorunları yaşarlar.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu: Alışılagelenin dışında davranmaya meyil gösterirler ve hem algısal hem de düşünsel bazı çarpıklıklar yaşarlar. Bunun yanında bu kişiler de yakın ilişkiye girmede ve sürdürmede sıkıntı yaşarlar. İlişkilerinde insanlara karşı güvensiz ve kuşkucudurlar. Büyüye, falcılara, altıncı hisse, telepatiye, uzaylılara, burçlara, vb. aşırı ilgilenirler ve olayları bunlarla açıklamaya eğilimli olurlar.